ما کابوس حشرات هستیم

کافیست در واتس آپ یا تلگرام پیغام بدید!

آشنایی با کنه ها

کنه چیست و چه شکلی دارد؟

کنه ها بندپایانی کوچک و انگل هایی خونخوار هستند. این موجودات برای تکمیل چرخه زندگی پیچیده خود به خوردن خون نیاز دارند. کنه‌ها برای تغذیه، به میزبان خود که می تواند انسان یا حیوان باشد می چسبند؛ سپس اجزای دهانی خود را در پوست میزبان فرو کرده و خون او را می مکند. این روش تغذیه ای، کنه‌ها را به ناقلان تمام عیاری برای عوامل بیماری زای مختلف، تبدیل کرده است.

کنه‌ها به راسته عنکبوتیان تعلق دارند و به دو گروه کنه‌های سخت و نرم تقسیم می شوند. علت این تقسیم بندی شکل ظاهری کنه‌ها است. کنه‌های سخت، یک پوشش سخت یا اسکوتوم بر پشت خود دارند ولی کنه‌های نرم فاقد آن هستند.


سم کشنده تضمینی کنه ها

سم کشنده کنه اس ان اس مایت کیلر

صفحه نحوه خرید و ارسال را مطالعه کنید

یک لیتری: ۶۵۰/۰۰۰    –    دو لیتری: ۱/۱۵۰/۰۰۰     –     چهار لیتری: ۱/۷۵۰/۰۰۰

قیمت ها به تومان است


از میان ۸۰۰ گونه کنه ای که در سراسر جهان وجود دارد، تنها دو گونه برای انسان بیماری زا هستند. یکی از این دو گونه کنه، از خانواده Ixodidae و جزو کنه‌های سخت است. دومین کنه بیماری زا برای انسان، کنه نرمی از خانواده Argasidae می باشد.

 

بیشترین تعداد گونه: کنه‌ها یک گروه بسیار گسترده از موجودات هستند و بیش از ۴۸٬۰۰۰ گونه شناخته شده از آنها وجود دارد.

ساختار بدنی: بدن کنه‌ها معمولاً دو بخش اصلی دارند: سر و تنه. برخی از گونه‌ها دارای راسته و یا میله‌هایی برای حرکت هستند.

چرخه زندگی: چرخه زندگی کنه‌ها شامل مراحل مختلفی مانند تخم‌گذاری، لارو، نیشخدمتی، و حالت بالغ می‌شود. برخی از گونه‌ها از ایتاموز (تغذیه از میزبان) استفاده می‌کنند.

 

آشنایی با ساختار بدنی کنه‌ها:

ساختار بدن کنه‌ها از یک سر فاقد شاخک و یک بدن پهن و بیضی شکل تشکیل شده است. از آنجایی که کنه‌ها عضو راسته عنکبوتیان هستند، انتظار می رود که هشت پا داشته باشند. این موضوع تنها در رابطه با کنه‌های بالغ و نمف آن ها، صدق می کند. لاروهای کنه هنگام خروج از تخم، فقط ۶ پا دارند.

ساختار ویژه بخش دهانی کنه‌ها، برای نفوذ در پوست میزبان و اتصال محکم به بدن آن تمایز یافته است. طی فرآیند تغذیه، کنه‌ها ماده خاصی از خود ترشح می کند که باعث ثابت ماندن او بر روی بدن میزبان می شود. همچنین بزاق کنه‌ها حاوی ماده بی حس کننده و ضد انعقاد خون را وارد بدن میزبان کرده و به این ترتیب درد حاصل از گزش کنه توسط میزبان حس نمی شود. از طرفی، جلوگیری از انعقاد خون، فرآیند تغذیه را تسهیل می نماید.

چرخه زندگی کنه‌ها چگونه است؟

چرخه زندگی کنه‌های سخت و کنه‌های نرم اندکی با یکدیگر تفاوت دارد. کنه‌های سخت، روی بدن میزبان جفت گیری می کنند. پس از جفتگیری، کنه ماده برای آخرین بار از خون میزبان تغذیه می کند. در این وعده غذایی، کنه ماده ۲۰۰ تا ۶۰۰ برابر وزن بدن خود، خون می خورد. پس از تکمیل تغذیه، از بدن میزبان روی زمین افتاده و به یک سطح مرطوب و تاریک می چسبد.

مقایسه سایز کنه ها، قبل و بعد از خونخواری

کنه ماده سخت، در طول زندگی خود تنها یک بار تخمگذاری می کند. این کنه‌ در یک نوبت، بین ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ تخم می گذارد و پس از تخم گذاری می میرد. بر خلاف کنه‌های سخت، کنه‌های نرم چندین بار تخم گذاری می کند. این گونه کنه‌ها، پس از جفت گیری، به دفعات و هر بار میزان کمی خون خورده و سپس تخمگذاری می کند.

مراحل زندگی کنه‌ها:

مراحل زندگی کنه ها شامل تخم، لارو (نوزاد) ، نمف و کنه بالغ است. پس از هچ شدن تخم کنه‌، لاروی دارای ۶ پا متولد می شود. این نوزاد برای رشد و بلوغ، به تغذیه از خون نیاز دارد. با این وجود، لارو برخی از انواع کنه ها می تواند ماه ها بدون تغذیه از خون زنده بماند.

پس از اینکه لارو، میزبانی برای خود یافت، تقریباً به مدت ۳ روز از آن تغذیه می کند. پس از سه روز، لارو از میزبان خود که معمولاً پستانداری کوچک است، جدا شده و بر زمین می افتد. لاروی که بر روی زمین افتاده به رشد خود ادامه داده و در نهایت، پوست اندازی می کند.

سیکل زندگی کنه ها

بعد از پوست اندازی لارو، مرحله بعدی چرخه زندگی کنه‌ها که مرحله نمف است شروع می شود. نمف ها برای رسیدن به بلوغ، نیاز به یک میزبان دارند. پس از مدتی تغذیه از میزبان که زمان آن می تواند متغیر باشد، دو حالت رخ می دهد.

حالت اول این است که بعضی از نمف ها غیر فعال می شوند. در حالت دیگر، نمف ها پس از تغذیه میزبان را ترک می کنند تا پوست اندازی نهایی را انجام دهند. پس از پوست اندازی نهایی، نمف به شکل کنه بالغی که ۴.۵ تا ۶.۵ میلی متر طول دارد ظاهر می شود.

این کنه، قبل از اینکه بتواند با تولید مثل چرخه زندگی خود را کامل کند، نیاز به خوردن خون دارد. این وعده غذایی از آخرین میزبان کنه‌ تأمین می شود، تمام مراحل چرخه زندگی کنه‌ها طی ۶ ماه تا ۳ سال به وقوع می پیوندد.

کنه‌ها اغلب کجا زندگی می کنند؟

زیستگاه کنه ها می تواند بسته به میزبان آن ها متفاوت باشد. در حالی که کنه‌ها می توانند در جاهای مختلفی وجود داشته باشند، برخی از گونه ها، عمدتاً در لانه میزبان خود یافت می شوند.

محل زندگی کنه ها

کنه‌ها نسبت به خشکی آب و هوا بسیار حساس هستند. بنابراین این جانداران به زیستگاهی نیاز دارند که رطوبت مورد نیاز برای بقای آن ها را تأمین کند. به طور کلی، کنه‌ها در مناطق پوشیده از علف های بلند، بوته زارها، داخل شاخ و برگ ها یافت می شوند. اطراف دیوارهای سنگی، توده هیزم و جایی که پستانداران کوچک زندگی می کنند، از دیگر زیستگاه های مورد علاقه کنه‌ها هستند.

کنه‌ها اغلب روی گیاهانی قرار می گیرند که مورد ترجیح میزبانانشان هستند. لاروها در این گیاهان و در نزدیکی زمین باقی می مانند؛ زیرا یافتن پستانداران کوچک در آنجا راحت تر است.

نمف ها و کنه‌های بالغ، اغلب قسمت های میانی گیاهان را برای زندگی ترجیح می دهند.

شناسایی و حذف زیستگاه های کنه‌ های موجود در اطراف محل زندگی، از بهترین راه های مقابله با این آفات است.

تشخیص، شناخت و علائم نیش کنه‌ها در انسان:

گزش کنه ها در بیشتر مواقع دردی ایجاد نمی کند

متأسفانه از آنجایی که گزش کنه‌ها اغلب بدون درد است، از لحاظ تشخیصی کمکی به ما نمی کند. حتی در مواردی، بعد از اتمام خونخواری و جدا شدن کنه‌ از میزبان، محل گزش همچنان بدون درد باقی می ماند.

مواردی که ممکن است در نتیجه گزیدگی کنه‌ها بروز کند عبارتند از:

۱ – خارش

۲ – سوزش

۳ – قرمز شدن محل گزش و یا بروز عوارض پوستی قرمز رنگ

۴ – گزش برخی از کنه‌های نرم در موارد نادر می تواند به درد شدید مفصلی در برخی افراد منجر شود.

جای نیش کنه

در افرادی که نسبت به گزش کنه‌ها و ترشحات بزاقی آن ها حساسیت دارند، ممکن است علائمی بروز کند.

این علائم عبارتند از:

۱ – بثورات پوستی در اطراف محل گزش

۲ – تنفس کوتاه

۳ – تورم

۴ – بی حسی

۵ – سفت شدن و خشکی عضلات گردن

با وجود این، اکثر افراد هیچ علامتی نشان نمی دهند. برخی حتی متوجه نمی شوند که توسط کنه گزیده شده اند!

بهترین روش صحیح جداسازی کنه از پوست چیست؟

روش صحیح جدا کردن کنه ها

ابتدا برای محافظت دست خود، دستکش بپوشید تا عوامل بیماری زا از کنه به دست شما منتقل نشود. سپس با استفاده از یک پنس سرکج و یا موچین، بدون اینکه آسیبی به کنه برسانید آن را بگیرید. برای خارج کردن کنه‌ها از پوست، باید آن را به آرامی به سمت بالا کشیده و از پوست جدا نمایید.

پیچاندن یا چرخاندن کنه، کمکی به جدا شدن آن از پوست نمی کند. این کار ممکن است باعث جدا شدن سر و قسمت های دهانی کنه و باقی ماندن آن در پوست شما شود. در نتیجه باقی ماندن سر کنه در پوست، احتمال آلودگی بیشتر می شود.

پس از جدا کردن کنه‌ها، دستان خود و وسایلی را که با کنه‌ها در تماس بوده اند، به طور کامل شسته و استریل (ضد عفونی) نمایید.

پس از جدا کردن کنه، آن را له نکنید؛ زیرا با این کار باعث آزاد شدن و گسترش عوامل بیماری زا خواهید شد. کنه را داخل یک محفظه دربسته یا یک تکه کاغذ چسب زده شده، محصور کنید.

اگر فرد گزیده شده توسط کنه بیمار شد، کنه را به پزشک معالج نشان دهید. این کار می تواند در روند درمان فرد بسیار کمک کننده باشد.

محل گزیدگی را با آب و صابون و یا یک ضدعفونی کننده ملایم، شستشو  دهید و به مدت چند روز بررسی نمایید. در صورت وجود هرگونه واکنش به نیش کنه، سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.

در صورتی که پنس و یا موچین در دسترس نبود، یک تکه پنبه آغشته به صابون مایع را به مدت ۱۵ تا ۲۰ ثانیه روی کنه نگه دارید. در نتیجه این کار، کنه دهان خود را از پوست جدا کرده و داخل پنبه به دام خواهد افتاد. سپس با قرار دادن این پنبه در یک کیسه پلاستیکی سربسته، از شر کنه موجود در آن راحت شوید.

در گزیدگی ناشی از کنه، چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت گزش نوع خاصی از کنه ها به نام کنه پاسیاه، باید به پزشک مراجعه کنید

۱ – اگر قادر به جدا کردن صحیح کنه از بدن نباشید.

۲ – اگر برجستگی محل گزیدگی، رفته رفته بزرگتر شود.

۳ – اگر در شخص گزیده شده، علایمی شبیه به علائم بیماری آنفلوآنزا مشاهده شود.

۴ – اگر محل گزش دچار عفونت شود.

۵ – اگر تمال گزیدگی توسط کنه پاسیاه وجود داشته باشد

چه بیماری های از نیش کنه منتقل میشود؟

کنه‌ها به واسطه تغذیه از خون، باعث انتقال بسیاری از بیماری ها به انسان و دام ها می شوند.

برخی از بیماری های مهمی که توسط کنه‌ها منتقل می شود عبارتند از:

۱ – تب خرگوشی یا تولارمی

۲ – آناپلاسموز یا آناپلاسموز گرانولی انسانی

۳ – تب کنه ای کلرادو

۴ – انسفالیت پواسان

۵ – بابزیوز

۶ – ارلشیوز

۷ – تب همراه با لکه های پوستی کوه های راکی

۸ – بیماری لایم

۹ – بیماری ویروس هارتلند

تب خونریزی دنده کریمه کنگو ناشی از گزش کنه هیالوما است

۱۰ – تب کنه ای راجعه

۱۱ – تب کیو

۱۲ – بیماری ویروسی بوربون

۱۳ – بیماری راش پوستی مرتبط با کنه مناطق جنوبی

۱۴ – تب خونریزی دهنده الخرما

۱۵ – بیماری جنگل های کیاسانور

۱۶ – تب خونریزی دهنده Omsk

۱۷ – تب خونریزی دهنده کریمه کنگو

 

آشنایی با گونه ها و نژاد های مختلف کنه:

کنه ایکسودس Ixodes، کنه هیالوما Hyalomma، کنه بوافیلوس Boophilus، کنه های مرغی Argas periscus، کنه سخت، کنه نرم

 

← جهت نمایش پاسخ سوالات زیر و سوالات متداول دیگر در مورد کنه، کلیک کنید

۱ – طرز استفاده از سم کنه‌ کبوتری چگونه است؟

۲ – برای خرید سم کنه کبوتر چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟

۳ – برای خرید قویترین سم کنه کش دامی در تهران با چه شماره ای تماس بگیریم؟

۴ – نام های تجاری انواع سم کنه کش گوسفندی چیست؟

۵ – بهترین فروشگاه انواع سم کنه‌ کش در ایران کدام فروشگاه است؟

۶ – به نظر شما بهترین سم کنه کش سیستمیک جهت مصرف در مرغداری کدام سم است؟

۷ – در بازار تهران، قیمت سم کنه کش خارجی چند است؟

نظر خود را بنویسید

  1. مهدي سليمان پور

    من متوجه گزش کنه شدم بدون له کردن از سرم جداش کردم جای گزش ورم کرده چکار کنم

  2. karen

    خیلییییییییمفید بود د

مقالات جدید میهن سم

خطرات ناشی از مورچه
خطرات مورچه و راههای پیشگیری از آن

خطرات ناشی از مورچه ها برای انسان ها، حیوانات خانگی و حتی ملک ها چگونه است؟ آیا مورچه ها فقط بخاطر مزاحمت های ناخوانده شان سر سفره پیک نیک بدنام شده اند یا واقعا تهدیدی برای سلامت و امنیت انسان ها هستند؟ اینجا اطلاعاتی برای شما قرار داده شده است. مورچه ها جز شایع ترین […]

لانه سوسک
بهترین مکان ها برای ساخت لانه سوسک

مکان‌های مستعد لانه سازی سوسک ها با توجه به وجود بیش از ۴۶۰۰ نوع گونه متفاوت سوسک در جهان، و این اعتقاد که آنها می‌توانند در برابر انفجارات هسته‌ای نیز مقاومت کنند؛ سوسک‌ها بر دل همه ما وحشت می‌اندازند. اگر سوسک‌هایی را در اطراف خود می‌بینید، احتمالا لانه‌ای از لانه سوسک ها در نزدیکی شماست.  […]

دفع قطعی ساس از خانه
دفع قطعی ساس از خانه

 پس از دفع ساس چگونه برای همیشه از وجود آن خلاص شویم؟ هر فردی که حتی فقط یکبار با هجوم ساس ها در خانه روبرو شده باشد، به خوبی می داند که تا مدت ها نمی تواند خواب راحتی داشته باشد. در حقیقت فکر اینکه آیا تمام ساس ها و یا تخم های آن ها […]

کشتن عقرب با راهکارهای ساده و ایمن
کشتن عقرب با راهکارهای ساده و ایمن

کشتن عقرب با راهکارهای ساده و ایمن با توجه به اینکه عقرب ها موجوداتی جان سخت بوده، امری بعید به نظر می رسد. این موجودات از بازماندگان جانوران قدیم هستند و میانگین طول عمر آن ها به پانزده سال و در برخی گونه ها به بیست سال نیز می رسد. عقرب ها می‌توانند تا یک […]

علائم سوسک در خانه
علائم سوسک در خانه

سوسک ها ناقل بیماری های خطرناکی هستند و حضور آن ها در محل زندگی یا کار می تواند بسیار خطرناک باشد به ویژه در شرایطی که تعداد آن ها از حد طبیعی، خارج شده باشد. در این مطلب به علائم سوسک در خانه پرداخته شده است. سوسک ها چگونه موجوداتی هستند؟ سوسک ها حشراتی هستند […]

درمان نیش ساس
درمان نیش ساس با روش های خانگی

ساس ها حشراتی هستند که بعد از نیش زدن به دلیل تولید هیستامین در بدن، باعث ایجاد احساس خارش شدید در محل گزش می شوند. به صورت کلی برای درمان نیش ساس دو راهکار عمده پیش رو دارید. این دو راهکار عبارتند از: استفاده از داروهای کورتیکواستروئیدی و آنتی هیستامینی یا روش های خانگی درمان […]

سفارش سم از طریق: